Fördomar / svenska kvinnor

Efter att jag skrivit  mitt förra inlägg om min Englandsvistelse, 1969-1970, så kom jag ihåg att jag fick då rådet från dem jag jobbade med där, att säga till folk jag  träffade att jag kom från Skandinavien.
Då det tydligen ryktades om att svenska kvinnor var "lättfotade"

Som jag hört och läst så började denna fördom i och med  bl.a  Ingmar Bergmans film: hon dansade en sommar, och andra svenska filmer, från 50 till 70 talen, 
och därav kom uttrycket / myten: den svenska synden ;-)

Men som jag ser det , så är nog orsaken bara att här i Sverige att man pratat mera öppet om dessa saker och har en mera avslappnad attityd till nakenhet osv.och därför fick det ryktet.

Och dessutom så har väl män och kvinnor haft och har olika förhållanden I alla länder, men man smusslar med det och talar många gånger inte om det då det är tabu.
Men som vanligt är det oftast mannen som kan ha flera förhållanden, medan kvinnan kan bli strängt hållen att stanna hemma, så hon inte gör samma saker som mannen ;-)

Kommer ihåg när min syster och jag var i Spanien på 70-talet, och eftersom min syster var blond så tyckte männen där det var fritt fram att fälla diverse kommentarer, och även tog i henne.
Och jag fick försvara min syster så gott jag kunde.

Tyvärr även då förekom det förut dessa fördomar mot svenska kvinnor här i Sverige, från män som blivit matade av dessa fördomar från sina hemländer, och det kunde ibland kunde få mycket tråkiga konsekvenser.

Men jag tror det har blivit bättre nu,  d.v.s att svenska kvinnor / tjejer respekteras mera nu både utomlands och här hemma. 

Vad tror och tycker ni ?

      

Kommentarer
Postat av: britten

hej hoppas din helg varit fin...

jag har rest väldigt mycket i spanien och många gånger ensam...jag minns i början att jag tyckte det var skönt att vara så mörk för dom flesta trodde jag var spanjorska och det var ganska praktiskt när man reste ensam...visst är det så att det blivit ett lite mindre fördomsfullt samhälle det tycker jag i alla fall..

sov gott

2008-01-28 @ 00:02:25
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Junitjej

En kollegas dotter var i USA ett år. Hon bodde i en värdfamilj och vid ett tillfälle blev hon tvungen att springa ut i vardagsrummet med bara bh och trosor. Vilket ramaskrik det blev bara för det! Vad konservativa de är i USA. Den bilden stämmer inte överens med den bild man får se av USA i massmedia (kändisar etc).

2008-01-28 @ 06:13:04
URL: http://junitjej.blogg.se
Postat av: Mia

Jag HOPPAS att attityden har förändrats! Fast ibland kan jag tycka att, med dagens mått mätt, det var ganska oförargligt då, jämfört med vad som händer i samhället idag. Det har övergått till nån sorts våldsfixering istället för sex...

2008-01-28 @ 09:19:42
URL: http://www.matmia.blogg.se
Postat av: Jeanette

Attityden finns nog kvar men den är nog inte lika stor nu som förr. Tror nog det beror mycket på vilket land man åker till *kram*

2008-01-28 @ 09:29:00
URL: http://www.metrobloggen.se/nett
Postat av: Lotta

Attityden till sex är både på gott och ont. Idagens samhälle är det lite för mycket sex-fixering.
USA dubbelmoralens mecka, eftersom jag bott där ett par år så är de rent hysteriska i sin sex -fixering.Visa filmer där kvinnan är barbystad går inte. Bara efter klockan 22.00 kan det vara ok. Ändå är det, det landet som producerar mest porrfilmer i världen. Kändisarna gör allt för lite PR i tidningarna eller också är de så höga så de är inte medvetna om vad de gör.
Massmedia styr allt i sina tidningar och kan få en hel nation att byta ståndpungt dömma eller fördömma.
Det gammla uttrycket "Det var bättre förr" är ibland inte så dumt.
Du lyckas skapa lite debatt. Kramen ...

2008-01-28 @ 09:39:26
URL: http://resagenomlivet.blogspot.com/
Postat av: Inger

Svenska synden!
Ja den kommer nog från Bergmans filmer.,
Visst har det varit jobbigt ibland när man varit utomlands, med männens blickar.. Men jag har alltid haft maken med..utom en gång..
I somras var dottern Turkiet med sin familj,, men ändå så var det jobbigt, för henne,, trots att maken och sönerna var med..
Men jag tror ändå att det blivet bättre..
både i Sverige och utomlands..
I allafall mot svenska kvinnan. Men svårt kan det kanske vara för invandrande kvinnor, som vill in i det svenska samhället, och familjen inte tillåter detta.. det blir kulturkrockar..Jättesvårt för alla i familjen och släkten..
Intressant tema,,
Ha en bra dag!
Kram

2008-01-28 @ 10:37:55
URL: http://IngerEmksson.blogg.se
Postat av: Pialotta

I länder som Tunisien, Turkiet osv. finns det där. tror jag kvar.. de svenska blonda tjejerna är mer utsatta för de mörka karlarnas blickar och tar sig inte för att ta kontakt.. röra och känna. Jag vet inte om det beror på det du tar upp eller bara att di gillar det blonda utseendet. Minns så väl då jag och en väninna var i Tunisien med våra barn.. vi fick gå armkrokade alltid då vi var på besök i medinor och marknader.. Min dotter var väldigt attraktiv, då hon är blond och mycket vacker dessutom.. nä de där länderna drar jag mig för att åka.. gillar inte blickarna och det påflugna folket..
"Svensk synd", tror jag oxså kom från Bergmans filmer.. är det så konstigt:-)
Ha de gott i skrivarstugan.. intressant det du tar upp. Kramkram

2008-01-28 @ 11:12:22
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Oj, vad spännande det var idag att sätta på datorn och hitta alla intressanta och spännande kommentarer, och jag är så glad ni tycker om temat.

Intressant det några berättade om att nakenhet, och konservatism
i USA, det skulle nog inte många tro att det många gånger är så.
Jag tror också att dubbelmoral förekommer mer eller mindre i alla länder,
men att här i Sverige via diverse filmer och öppenhet när det gäller nakenhet och sex, vi har fått stämpeln att vara så väldigt frigjorda och t.om. "lösaktiga" vilket ju absolut inte är sant.

Men håller också med om att attityden till sex är både på gott och ont,
och tycker också att det blivit för mycket sex-fixering, speciellt alla porr-filmer som säljs som lätt kan få att människor, speciellt unga får en snedvriden syn på sex.
Och det förekommer i många länder tyvärr.

Sedan till attityden / fördomar mot den svenska kvinnan, som kan vara ganska jobbig i olika sammanhang, som flera av oss tydligen varit med om.
Även om det blivit bättre nu.

Intressant som någon tog upp, att dessa kulturkrockar och fördomar, kan göra det svårt för vissa utländska kvinnor att komma in i samhället då de hindras av sin familj att göra det just p.g.a. av dessa fördomar.
Men tror ändå att nu det har blivit ett mindre fördomsfullt samhälle, även om det finns mycket mer att göra för att få bort dem.

Och olika sorters fördomar har alltid funnits och finns fortfarande tyvärr på hela vår jord.
Och att kunna prata om saker, kommunikation, är jätte-viktigt för att undvika missförstånd, fördomar osv.

Tack åter igen för fina och intressanta kommentarer.
Ha det så gott mina vänner och kramar tillbaks.

2008-01-28 @ 13:24:48
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Anna-Carin:s kafferep

När jag var tonåring var jag en äkta blondin.Fick sällan vara ifred när vi var till Mallorca.De hade hört att Svenska flickor var lätta på foten.
Kram på dig//Anna-Carin

2008-01-28 @ 13:27:20
URL: http://www.fibromy.blogg.se
Postat av: Erika

Både du och jag Inger har varit utomlands med respektive syster. :)

Jag och min syster var i Italien 1970. Det märktes redan då att hon med sitt blonda hår var mer intressant än jag med mitt mörka. Det var nästintill outhärdligt som dom höll på. När det sedan kom fram att vi kom från Sverige, blev dom helt galna.

Den svenska synden har nog funnit så länge man kan minnas. Den finns säkert lika mycket i andra länder, ja inte alla men en del i allafall.

Än i denna dag tror jag det lever kvar till viss del, att vi är lättfotade.Vi får nog alltid leva med att vi en gång fick den stämpeln på oss.

Kram!

2008-01-28 @ 16:10:56
URL: http://crystalwinter.blogspot.com/
Postat av: Pialotta

Kommer inom och tipsar om ett par tv-program i kväll.. om du är intresserad av serier.. en svensk en dansk..
Kram

2008-01-28 @ 18:29:01
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: ejmis

Jag minns på 80-talet när jag var utomlands med tjej-kompisar att många från andra länder hade mycket förutfattade meningar om oss svenska tjejer.
Jag hoppas verkligen att det har blivit bättre!
Ha en bra kväll!

2008-01-28 @ 19:04:54
URL: http://ejmis.blogg.se
Postat av: Happy Flower

Jag vet inte... så fort man är i Brasilien eller i andra länder så får man frågan om det stämmer att folk är så lättfotade i Sverige. Snacka om fördomar! Det kanske har suddats ut lite. I USA så förknippas många gånger Victoria S. till " dem lättfotade" kvinnorna i Sverige. Man får väl hoppas att dessa fördomar försvinner.

2008-01-28 @ 19:59:01
URL: http://happyflower.blogg.se
Postat av: Corina

Ja du jag vet faktiskt inte hur synen på oss svenska kvinnor ser ut i världen men jag hoppas det har förändrats under åren.För jag är övertygad om att vi svenska kvinnor inte skiljer oss från mängden....även om kvinnosynen och hanteringen av kvinnor i vissa länder är otäck!

2008-01-28 @ 21:29:51
URL: http://wanilla.bloggagratis.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Det verkar tydligen som om dessa fördomar tyvärr till viss del finns kvar, även om det kanske är bättre nu.

Men visst är det trist att svenska kvinnor / tjejer ska ofta behöva försvara sig mot denna fördom att svenskor är "lättare på foten." vilket ju inte är sant.
Sedan att det händer att några uppträder så att andra får dåligt rykte är trist.
Men sådant förekommer ju i andra sammanhang också.

Sedan tror jag också det handlar mycket om kvinnosynen, att där kvinnor är mera nedtryckta desto mer stärks där dessa fördomar......
jag vet inte....bara en tanke jag fick...

Åter igen tack för så intressanta kommentarer.
Det är verkligen roligt att ta upp olika saker bloggen.

Önskar er alla en trevlig fortsatt kväll.
Kramar tillbaks

PS. kommer till dig Pialotta och kollar vad det är för program du tipsar om.

2008-01-28 @ 22:11:45
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Maria

Min dotter har varit i Turkiet och jobbat i 8 mån. Varje dag fick hon höra "Anna I löv jo". Gissa om hon blev trött? Förekommer nog en hel del fortfarande.
Min dag i butiken har varit väldigt trevlig men gissa om det kommer att bli dyrt för mig?
Suss gott!

2008-01-28 @ 23:25:29
URL: http://kramaria.blogg.se
Postat av: Pialotta

Godmorgon tube-skaparen:-) Hur mås det efter nattens bravader.. det blev säkert en hel del med tub(sockar) i gårkväll då.. synd du missade hjärtprogrammet, för det var bra.. kommer två avsnitt till.. kanske repris.. kolla upp.
Den danska serien blir det intriger ska jag lova.. maktkamp som i FalkonCreast eller vad den hette.. kanske Dallas då..
Hej på dig nu ska jag ta mig i kragen och ta mig till balkongen för mitt morgonbloss o kaffe så klart.. Tjing tjing Kram

2008-01-29 @ 09:54:41
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Inger

Tittar bara in här innan jag åker till jobbet..
Har tänkt mycket på ditt inlägg.. Tänk att vi fortfarande ska ha denna stämpel,vi kvinnor, som
"lättfotade". Det stämmer ju verkligen inte..
Ha en bra dag, trots gråmulet Sthlm..
kram

2008-01-29 @ 11:12:56
URL: http://IngerEmksson.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Ja, Maria, jag kan tänka mig att det var tröttsamt att höra detta hela tiden.
Själv skulle jag nog bli ganska irriterad.
Jo, Pialotta det blev några tuber igår ;-) de är ju så behändiga att ha....
Ja, Inger jag tycker också att det är tråkigt att vi ska behöva ha denna stämpel på oss, och det verkar tydligen ta lång tid innan dessa fördomar försvinner.
Önskar er alla en bra dag och kramar tillbaks.

2008-01-29 @ 11:31:40
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Jag minns för några år sedan, då var Frida liten och vi var i Turkiet, Frida hade superduperblont hår och alla turkar ville känna på henens hår. De hadfe nog aldrig sett på maken. I början tyckte hon det var okej, men i slutet på veckan så suckade hon och sa.. Mamma, måste de hela tiden ta på mitt hår ? Stackars tjej *kram*

2008-01-29 @ 14:44:53
URL: http://www.metrobloggen.se/nett
Postat av: Soffie

Visst är det synd att svenskorna har detta ryktet,fast när jag var på kos + andra grekiska öar så märkte jag att en del unga svenskor tyvärr håller detta rykte levande.De sprang runt med massor av greker i utmanande kläder men så länge de inte blir illa behandlade så får de väl hållas.
Själv skulle jag inte våga med alla dessa konstiga sjukdomar som finns,för tyvärr så har ju inte alla skydd.
tror inte heller att jag är intresserad för jag är av den typen som hellre vill va kär en ett knapplöst k**ll.
Må gott

2008-01-29 @ 20:50:05
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Ja, Jeanette, jag kan tänka mig att din dotter blev trött på det till slut.
Det finns ju gränser för uppmärksamheten.

Jo,Soffie, precis som jag också skrev förut i ett svar här, så finns det tyvärr tjejer som håller detta rykte / fördom levande genom att festa för mycket och är "lättfotade"

Önskar er en fortsatt fin kväll.
Kramar tillbaks

2008-01-29 @ 21:26:39
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: farmor

Anita Ekberg med La dolce vita har säkert oxå bidragit! Nog finns det mng teorier varför det blivit så, men som ngn skrev om nutidens unga och jag fyller på med, packade unga lättklädda svenska flickor och finska oxå för den delen, inbjuder nog till mycket.

2008-01-29 @ 21:59:07
URL: http://bloggen.fi/farmor
Postat av: maria granberg

Min syster var nyligen i Egypten tillsammans med sin trettonåriga dotter. Min syster tycker naturligtvis att dottern är ett barn, vilket männen i Egypten inte verkade tycka.
Hon var chockad efteråt över hur männen där var på hennes dotter hela tiden.
Det är fortfarande tyvärr svårt att vara både kvinna och självständig person på många ställen i världen.

2008-01-30 @ 09:00:16
URL: http://alce.bloggagratis.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Jo farmor, det finns nog flera saker som tyvärr även nu bidrar till detta rykte. Så trist med de unga som festar omkring alltför mycket.
Det låter läskigt det du Maria berättar, om hur männen var på din systers dotter hela tiden.
Och ja, det verkar som om det fortfarande kan vara svårt att både vara kvinna och självständig person på många platser på vår jord.
Ha det så gott mina vännder och önskar er en bra dag.

2008-01-30 @ 12:13:56
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Think Twice

Det ryktet vi svenskar har får vi nog.. tyvärr leva vidare med!
Blond blir nog alltid blond utomlands, nog svår att att tvätta bort den stämpeln!
/Kram

2008-01-30 @ 12:14:09
URL: http://blueblueeyes.webblogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Ja, tyvärr är det nog så, och en stämpel som är svår att tvätta bort.
Kram tillbaks

2008-01-30 @ 12:34:52
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: cattis

Det är ju både en kulturkrock mellan olika länder men som ger en skev och fördomsfull bild av svenska flickor.
Fast jag ser ju att det finns även inom det svenska samhället. Det har väl alltid varit mer okej för killarna att rumlar runt och mindre okej för flickorna. Det gäller än i dag ser jag helt klart då jag har tonåringar. Skrämmande! jag blev upprörd över detta då jag själv var tonåring och blir så frustrerad att det tar sådan tid att ändra på det.
Min dotter tar för sig och är frispråkig och högljudd och även hennes kamrater. Fast de är 14 år och inte särskilt intresserade av sex...
Det ligger en fördom i att ta för sig verbalt oxå. om flickor låter lika mycket som pojkar så anses det störande medans pojkarna klarar sig undan med att vara... just pojkar.
Sen är flickorna hårda även mot andra flickor. För det finns ju tonårsflickor med hormoner oxå *s
Att bejaka detta ses inte med blida ögon av kamraterna, pojkar som flickor...

jaja, vi har lång väg kvar här och kanske än längre väg i sydligare länder. och dubbelmoral finns både här och där och framförallt i USA som det verkar.

Fast det kanske är en fördom av mig ;-)

kram
Cattis

2008-01-30 @ 12:51:38
URL: http://livetsomar.blogspot.com
Postat av: Inger Maryissa

Svar:
Jo, detta beror nog även på kulturkrockar mellan olika länder, och som nog också förstärks med dessa fördomar om svenska flickor / kvinnor.
Och ja, även här verkar det vara mera tillåtet att killar har olika förhållanden m.m. än att kvinnor har det.
Trist när man ser det även bland dagens ungdomar.
Handlar nog om kvinnosynen även här, även om den är hårdare i många andra länder.
Och ja, dubbelmoral finns mer eller mindre i alla länder.
Kram tillbaks

2008-01-30 @ 14:07:00
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Visas ej för andra)

Din bloggs adress eller din hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0