Brand i höghuset

För ett tag sedan så brann det i en lägenhet i en av de första våningarnai höghuset där jag bor.
Det var sent på kvällen, och helt plötsligt kände jag att det luktade rök, och gick till balkongen och där var luften full utanför av rök med sotflagor i.

Jag stängde balkongen fort och undrade oroligt vad jag skulle göra för jag visste ju inte var det brann.
Men beslöt mig för att gå ut för det kändes så läskigt att inte veta vad som hände.
I trappen fanns i alla fall ingen rök, men hissen vågade jag inte ta.
Så jag gick till det pyttelilla trapphuset, och märkte att det var fler människor på väg ut via de slingrande trapporna där.

Jag promenerade alla 9 trappor ner tillsammans med grannarna, och på nedersta våningen mötte vi brandmän med slangar på väg upp, så det blev lite trångt.

Vi såg hur massor av tjock rök bolmade ut från balkongen från den lägenhet som det brann i.
Efter ett bra tag hade elden släckts, och vi kunde återvända till våra lägenheter.

Men nog kände man sig bra omskakad av det hela.
Vad jag mycket tänkte på efteråt var hur fel allting kan bli när det brinner i ett höghus.
Och jag undrade att när sådant händer i ett höghus, ska man stanna i lägenheten eller gå ut ?

För det måste ju ha hindrat brandmännen med deras slangar att trängas i den pyttelilla trappan med alla som var på väg ner.
Och hur får man info i ett sådant läge hur man ska göra ?

Jag mailade räddningtjänsten här i kommunen med denna fråga, men fick bara till svar att jag kunde samla ihop grannarna och bestämma en tid så de kunde komma med information.

Det tyckte jag var ett knäppt och nonchalant svar.
Jag känner inte många grannar, och det är väl räddningstjänsten eller hyresvärdens uppgift att informera, speciellt efter denna händelse.
Och konstigt att de inte ville ge något svar i mailet.....

Vad tycker ni om det hela ?  


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej min vän.

ja det var verkligen ett nonschalant svar tycker jag...gå på dom igen..det är ju verkligen viktiga saker att tänka på nu och inte när det väl har hänt

jag tänker precis som du och jag skulle nog ringa någon ansvarig om detta, man ska inte behöva gå och vara orolig för detta.....kramar till dig

2008-06-15 @ 23:10:22
Postat av: Bettan

Jag tycker det var oförskämt att svara så. Det måste vara deras skyldighet att samla ihop till ett informationsmöte om hur man bäst bör göra vid brand i huset. Fy vad fräckt!

Kramizar Bettan

2008-06-15 @ 23:37:53
URL: http://bettan.lojdstrom.se
Postat av: Astrid

Konstig reaktion av honom.Han kunde ha svarat dig och i nästa mening sagt att vi kommer gärna och informerar för det borde ligga i deras intresse tycker jag.

Men jag skulle fly från en brand.Tror det är nturligt att inte stanna kvar i sin lya,Kanske spola upp vatteni bakdkar osv. Varöför vet jag inte.

2008-06-16 @ 08:09:35
URL: http://www.astridla.com
Postat av: Erika

Om jag bott så högt upp som du gör hade jag verkligen sett till att komma ut. Även om det brinner långt nere i förhållande till den egna våningsplanen skall man ändå beger sig ut från höghuset. Röken/elden som är farlig att andas in kan verkligen sprida sig högre upp.Svaret du fick på ditt mail var både nonchalant och intetsägande. Trodde faktiskt att man kunde begära mer respons av räddningstjänt, men tydligen inte.I bland när jag känner att det luktar något konstigt i trappan går jag direkt till dörren och kolla i tittögat. Men det är ofta någon som lagar mat, förmodligen också bränt vid något. Men man blir lite nojig ändå.Själv bor jag långt nere, skulle något hända är det bara att ta vägen ut genom balkongen.Kram

2008-06-16 @ 08:51:17
URL: http://crystalwinter.blogspot.com/
Postat av: Soffy

Otäckt! Jag skulle nog också valt att ta mig ut ur lägenheten. Konstigt att de inte informerade er, och att du fick ett sådant nonchalant svar. Kan du inte vidarebefodra detta mail till hyresvärden, då kanske det händer något? När jag bor på hotell eller är på ex en stor konsert kollar jag alltid var nödutgångarna är. Ifall...Jag vill ha lite koll.

2008-06-16 @ 09:37:48
URL: http://tillsoffy.blogspot.com
Postat av: Tina

Man måste väl ha en bra brandplan/krisplan som skall finnas i alla hyreshus som skall uppdateras så fort det flyttar in nya människor o informera vad som gäller vid en brand. Samt vilka utrymningsvägar samt köpa in brandsläckare, det vore väl ett tryggt boende.

2008-06-16 @ 11:10:55
URL: http://tinaz.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Jo, det var ett nonchalant svar jag fick från räddningstjänsten.

För det är ju så viktigt att veta hur man gör i en sådan situation, för det skapar ju otrygghet om man inte vet vad man ska göra när sådant här händer.Och jag tycker också att det måste vara deras och hyresvärdens skyldighet att informera, och hyresvärden måste ju fått veta att det brunnit. Det vore ju konstigt annars.

Och ja Tina, det borde finnas en brandplan / krisplan men jag har inte sett till någon sådan här.

Det är ganska konstigt.

Får nog kontakta hyresvärden om detta, för som jag tänker så är ju hyresvärden den som först och främst är skyldig att informera eller se till att det informeras när det gäller sådana här saker.Och ja, det är nog ganska naturligt att man vill fly från en brand, och det var så jag reagerade.

För det kändes ju ganska läskigt att sitta inne i lägenheten och inte veta var det brann, speciellt eftersom jag bor så högt upp.

Det var en ganska otäck upplevelse, och jag kände mig ganska uppskakad efteråt.Tack mina vänner för alla kommentarer och önskar er en bra fortsatt måndag.

och kramar tillbaks.2008-06-16 @ 11:58:24
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jisses, så OTÄCKT!

Har du kunnat sova sen dess?

Bränder är nog en av de värsta saker man kan råka ut för....och känslan av att inte veta hur man ska agera, kunde ju åtminståne räddningstjänsten (eller hyresvärden) se till att Ni slipper...

Som någon mer skrev här: Ska det inte finnas krisplan och info om sådant? I alla hyresfastigheter?

Som sagt...PÅ DOM IGEN! Det måste ju vara deras skyldighet att ge en bra information om vad som gäller i dessa läge...

Om inte annat, så för att undvika panik. Brandövningar har man ju i skolor och liknande...

Och ALLA behöver ju veta vad som gäller.

Kram vännen, och tur att det ändå inte blev värre....men som sagt, vad händer nästa gång?

//Hälsningar Jenny

2008-06-16 @ 12:11:41
URL: http://efterskalv.blogspot.com
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Jo, det var ganska otäckt och obehagligt.

Och jag tror också att bränder är det värsta man kan råka ut för, och ryser när jag tänker på det.

Och ja, det borde ju finnas någon krisplan, för det gör ju att man i alla fall känner sig lite tryggare om något sådant skulle hända igen.

Och panik kan ju också orsaka stor skada.

Kramar tillbaks2008-06-16 @ 13:29:13
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Pialotta

Usch fy då inget trevkigt alls med röklukt och så obekvämt att bo högst upp.. jag gör ju det oxså i mitt hus.

De där tankarna om att det skulle kunna börja brinna här, har slagit mig många gånger.. tänk så lätt det är.Har vissa drömmar o tankar på nätterna att någon kan ju slänga in något i brevinkastet och poff.. kanske är man inte hemma och allt förstörs.. fy hemska tanke. Nu brinner det det lite över allt och många bränder är anlagda..

Jag hade tagit mig ut fortare än kvickt om jag känt brandrök i alla fall..

Ha de gott o hoppas ingen röker på dig;-)

Kramar

2008-06-16 @ 15:01:30
URL: http://kafferasten.blogg.se/
Postat av: jayne

Ja..du... det borde ju vara i räddningstjänstens intresse att alla vet vad de borde göra i ett sånt här fall. Precis som du upplevde så kan ju människor i trappan vara i vägen..men..

Brandmännen borde kunnat ha ropat i megafon...till er alla??

Mycket bra fråga..som borde lyftas... högre upp.. för vet man inte VAR dte brinner..vill man då sitta inne och vänta..??

Hm.. kanske skulle du vända dej till hursevärden, be dem samla ihop alla i huset..??

2008-06-16 @ 15:28:43
URL: http://jayne.blogg.se/
Postat av: pixi

Ja fyy vad hemskt ..Jag tycker att alla som bor i lägenheter har ett stort ansvar genom att kolla o checka o inte gå ifrån antändliga saker ,för det e ju inte bara sitt eget som drabbas utan alla andra oxå...tänk om de inte kommit i tid lr hänt på natten ,alla ni kunde ju blivit hemlösa o kanske fruktansvärda efterföljningar oxå o så e det inte erat fel...sätt upp en lapp i trapphuset om typ förslag vad man kan göra i nödsituationer o telenr t varandra om man behöver veta fort vad som pågår! kan ju vad bra ibland att iaf ha folks nr ifall de e borta på semester lr dylikt..sj blev jag uppringd av en granne när mitt fönster hade gått upp i stormen o var på vid gavel,tro jag att jag tackade henne ordentligt..den kunde ju gått sönder o alla grejorna blivit fördärvade av regnet ,så jag hann hem i tid innan sånt hände...en ide´´ iaf ,man behöver inte umgås med dem för det ! Kram på dej!

2008-06-16 @ 16:36:54
URL: http://dentatuerademamman.blogspot.com
Postat av: vivan

Fy det lät otäckt!!Det bör finnas en utrymmningsplan...om brand skulle uppkomma...det skall lämnas tillsammans med hyreskontrakt...(eller gasläcka om det finns i huset)När jag jobbade som brandman så hade vi inga höghus...4vån var det högsta...och det kan lätt bli kaos och trångt i trapphusen...där brandmän i rökdykarutrustning och slang skall trängas..men det är brandbefäl som skall utrymma och föra fram vad hyresgäster bör göra..men om ingen sagt något så förstår jag att ni ville komma ut ......hoppas det gick bra för de som bodde i lgh som branden var i...kramiz

2008-06-16 @ 17:22:59
URL: http://vwellermo.blogg.se/
Postat av: Rut

Brand är otäckt var den än bryter ut och att bo så många våningar upp med elden nedanför sig måste vara hemskt.

I dag började en lastbil brinna mitt inne i Södra Länkens tunnel, destobättre kom ingen till skada där heller men sedan dess är min gata som är en genomfartsled fylld med bilar som köat. Det sägs att de nu ska släppa på trafiken i tunneln igen. Man ser hur sårbara alla våra leder i vårt samhälle vad det nu än gäller är.

2008-06-16 @ 18:51:50
URL: http://rut.blogg.se/
Postat av: Corina

Hm...konstigt svar måste jag säga.Kunde ju ha svarat på frågan och efter det gett ett förslag om att sammla grannarna till ett gemensamt möte för mera konkret information tycker man ju faktiskt.

Brand är otrevligt,har själv mist ett helt hem i en villabrand för snart 20 år sedan.Oj vad många minnen som gick upp i rök och som aldrig kan ersättas med pengar! Kramis!

2008-06-16 @ 20:40:32
URL: http://wanilla.bloggagratis.se
Postat av: soffie

Å fy vad knäppt svar!

Hur tusan ska man veta om man ej får ett rimligt svar!

vilken tur att det gick bra denna gången,fyy att bo så högt upp vid bränder.

Jag va på brandutbildning förra veckan jättebra och guuu va läskigt om det verkligen händer nåt.

jag bor på 3e vån så fyyy om det skulle bli en brand.

Hoppas du får en bra natt och att du kan sova nu!!!

2008-06-16 @ 21:01:18
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: annette

I min enfald så trodde jag nog att en plan fanns färdig för om det skulle brinna i ett hus!Fy så otäckt!Kram //annette

2008-06-16 @ 21:33:34
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.com
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Ja, det är läskigt när det brinner i ett höghus, och speciellt om man bor högt upp och det inte är det lättaste att ta sig ut.

Man hoppar ju knappast från t.ex. 9 våningar, så skulle det vara något allvarligt så får man hoppas att brandmän kommer och hämtar en.Och man sitter ju gärna inte inne i en lägenhet och bara väntar, när man inte ens vet var det brinner.

Fast det är klart att det kanske är svårt för brandmännen att gå till varje våning i höghuset och knacka på dörrarna och säga vad man ska göra.

För det som först måste ske är ju att släcka branden och se till att få folk i den lägenheten, och i lägenheterna bredvid kommer i säkerhet.

Det är knepigt det där.Men jag tycker också att räddningstjänstens nonchalanta svar till mig var konstigt, och att inte hyresvärden själv tog upp det hela efteråt.

Och någon utrymningsplan har jag inte sett till.Ja, Rut brand i tunnlar är också läskigt, och många leder i vårt samhälle är nog ganska sårbara.Det måste ha varit så hemskt Corina, när du miste ett helt hem i en brand. Allt som du förlorade som aldrig kan ersättas med pengar.

Det måste ha varit ett riktigt trauma.Åter igen tack för alla kommentarer och tips osv.

Önskar er alla en fin fortsatt kväll.

och kramar tillbaks.

2008-06-16 @ 21:54:02
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Det var väldigt nochalant tycker jag, det är ju inte din uppgift att samla ihop grannarna, det är de som skall skriva ett infoblad hur man skall gå till väga och se till att hyresgästerna skall få detta. Eller gör som så att du ber din hyresvärd att fixa till något kram

2008-06-16 @ 22:56:25
URL: http://www.metrobloggen.se/nett
Postat av: Erik

Bränder är trista historier, sotigt, vattenskador mm. Ja i sämsta läge brinner hela kåken ner. Men vad gör man? Ja, smart att mejla och fråga. Trist att du inte fick något bra svar. Ja att åka hiss i ett hus där det brinner är väl ingen bra idé, så klokt av dig att ta trapporna.

"Skyskrapan brinner" (rätt gammal katastroffilm med en drös kända skådisar, tror Steve McQueen var brandman i filmen) gav fantasin brinnande näring, där fanns bl a en hisscen med...

Men detta vill vi alla veta, hur agerar man som en bra hyresgäst och samhällsmedborgare?

2008-06-17 @ 02:16:00
URL: http://erik56.blogg.se/
Postat av: Anna-Carins: kafferep

Hej på dig! ja det var ett knepigt svar du fick.Vad jag har hört ska man stanna i lägenheten om det inte är i den lägenhet det brinner.

Av den anledningen att det är säkert att befinna sig i sin lägenhet,branden ska inte kunna sprida sig via väggarna.

Fast det vete tusan,om jag skulle vilja vara kvar,har ju sett på tv hur det brinner i flera lägenheter,där branden sprids via taket.

Det ligger något i det du skrev,att man kanske hindrar brandmännen i trappan.

Det vore bra om du fick info så du kan göra ett till inlägg om det på bloggen.Ha det bra /Anna-Carin

2008-06-17 @ 10:58:31
URL: http://www.anna-carin-fibromy.blogspot.com
Postat av: Margaretha

Jag har jättestor respekt för eld ......Jag hade absolut gjort som du,gått ut....det känns som det måste vara det enda rätta att göra i en sådan situation.

Himla knäppt svar du fick...dåligt!!!

Tur att allt gick så bra i alla fall..

Ha det gott

Margaretha

2008-06-17 @ 11:07:20
URL: http://catfriend.blogg.se/
Postat av: Inger

Ja det var det.. Det är väl deras sak att ta tag i det. de ska skicka ut till hyresgästerna en tid och plats och sedan info, alla hur man går till väga.

Vad läskigt.. hua,, att gå alla trappor ner och sen inte veta om du skulle kunna gå tillbaka..

eld är hemskt,,det är en fördel med regnet som nu kommit. det var läskigt ett tag, med alla skogsbränder.,

Hoppas vi slipper vara med om detta..

Stor kram till midsommar till dig min vän..

2008-06-17 @ 11:14:38
URL: http://ingeremksson.blogg.se/
Postat av: cattis

räddningstjänsten är van att delegera tydligen.Klart det är de som ska kalla samman alla grannarna.

De borde ju ha hänvisat till någon slags information, via en länk om inte annat, om de har tidsbrist, vilket man ju kan tänka sig.delegera tillbaka och tala om att du inte känner alla grannar. Det brukar man ju inte göra när man bor i stora hus...Måste vara läskigt att bo så högt när det händer något som en brand. Vet inte om man ska ta sig ut, men rent logiskt känns det väl bättre att ta sig ut innan det sprider sig och blir för sent.Här är det bättre med tänderna som dör en efter en. Fördelen är ju att de slutar göra ont då. Och visst är det tur att det finns tandläkare som kan rotfylla så man får behålla sina "döingar". Det är så skönt när värken går över att man blir alldeles lycklig.Solen är så härlig i dag och det är så himla vackert ute. Två av mina döttrar är födda på Sös. Fast då höll de på att bygga om, så det var ganska rörigt runt omkring. Det är först när vi bor här som jag insett hur skön naturen är runt sjukhuset, med sina många utsiktsplatser, och alla fantastiska kolonilotter.Önskar dig en trevlig dag!kram

Cattis

2008-06-17 @ 14:04:53
URL: http://livetsomar.blogspot.com
Postat av: Marie

Ja det lät lite nonchalant måste jag säga. De ska vara tacksamma för att du uppmärksammade dem, sedan är det verkligen deras ansvar att ta över!

2008-06-17 @ 14:43:37
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Jo, det var ett nonchalant svar från Räddningstjänsten tycker jag också.

Och jag tycker fortfarande också att det är deras och hyresvärdens uppgift att informera om vad man gör när sådant här händer,

både för hyresgästernas säkerhet och även för att underlätta för brandmännen vid bränder.Jo, jag hörde någon gång att man ska stanna i lägenheten om det brinner,

men håller med om att man skulle nog inte vilja vara kvar, då bränder ändå kan sprida sig.

För jag hörde sedan att de evakuerade lägenheterna ovanför och bredvid den som brann.

Och det är ju läskigt att stanna i en lägenhet, med rök och sotflagor utanför fönstren och balkongen, och inte veta vad som händer, speciellt när man bor så högt upp.

Så när detta hände, så reagerade jag efter mitt eget logiska tänkande, tog med mig handväskan med de viktigaste sakerna,

och tog inte hissen eftersom jag inte visste var det brann och hur allvarlig elden var,

och tydligen grannarna reagerade på samma sätt.Tack för alla kommentarer som jag alltid uppskattar så mycket.

Ha det så gott mina vänner och kramar tillbaks.

2008-06-17 @ 20:10:48
Postat av: Mia

Det tycker jag var verkligt nonchalant av dom, det borde väl ligga i deras intresse att informera ordentligt!

2008-06-18 @ 21:10:43
URL: http://matmia.blogg.se/
Postat av: maria granberg

Håller med de andra om att det var nonchalant svarat.

Men det är viktigt att ni får information. Skulle du kunna kontakta hyresvärden och be hyresvärden ha ett infomöte samt sätta upp skriftlig info i alla trappuppgångar.

För nog måste det väl finnas någon brandberedskapsplan för ett bostadshus?

2008-06-18 @ 22:27:44
URL: http://alce.bloggagratis.se
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Jo, det var verkligen ett nonchalant svar.

Jag trodde att de skulle vara mera intresserade av att få ut information hur man gör i ett sådan läge.

Och ja, det måste ju finnas någon brandberedskapsplan för huset.

Önskar er en fin fortsatt dag och Midsommar.

2008-06-19 @ 13:02:29
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Visas ej för andra)

Din bloggs adress eller din hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0