Kokbok från 40-talet


Bland mammas saker hittade jag en kokbok som heter: Hemmets kokbok, och den är så kul att titta i.

Den har 559 sidor och innehåller massor av intressanta recept och jag känner igen en hel del från min barndom på 50 och 60 talet, då mamma använde denna kokbok mycket.
På baksidan av boken står det att den kostde 8 kronor.

Maträtter som jag kommer ihåg är bl.a.:

Spenatsoppa med ägghalvor i.

Grönsakssoppan med klimp
Klimpen gjordes av smör, mjöl, mjölk, bittermandel, socker och ägg som gjordes till små bollar och las i soppan.
Jag kommer ihåg att jag och mina syskon inte gillade denna soppa, men pappa älskade den, och därför gjorde mamma den ofta.

Havregrynsgröt fick vi ofta varje morgon, och den gillade vi barn heller inte så mycket.
Men fick vi äppelmos på så gick det bättre.

Men fick vi välling med russin i så blev vi ännu gladare.

På söndagar brukade mamma göra Brylépudding med Brylé sås.
Puddingen var gjord av mannagryn, och såsen gjord av socker och vatten + vitt vin ( som det står i boken)
Sedan hälldes såsen i en form och sedan mannagryns smeten i den, och sedan stjälptes det hela upp.
Pappa älskade denna efterätt så mamma gjorde den nästan varje söndag, och jag kommer ihåg att vi barn försökte få så mycket av såsen som möjligt med puddingen.

Det var några av de maträtter vi fick som barn.

På den tiden köptes inga färdigrätter eller halvfabrikat utan mamma gjorde all mat själv och även bakade allt bröd. Och hon gjorde även saft och äppelmos osv.

Det var kul att titta i denna väl använda kokbok och minnas en del maträtter vi fick som barn.

Kommentarer
Postat av: Mia

Åh jag älskar att läsa i gamla kokböcker...L

Yrkesskada förmodligen...:-)

2009-11-14 @ 22:41:49
URL: http://matmia.blogg.se/
Postat av: Reneth

Härligt med gamla kokböcker. Jag har fått Stora Kokboken av min mamma, men hon lever fortfarande. Hon kunde väl laga mat när jag flyttade hemifrån. Här har vi haft hundsläktträff. Balrog har varit här med sin matte och hälsat på fru och barn.



Kram

Reneth

2009-11-14 @ 23:38:24
URL: http://www.svenssonstassavtryck.se
Postat av: Ingrid

Den kokboken hade vi hemma också. Nu vet jag inte var den finns, mamma var en "kastare", så den har nog åkt ner i någon soppåse fläckad och väl använd.



Ha en fin söndag!

Kram Ingrid

2009-11-15 @ 13:29:21
URL: http://blog.stenstugu.com
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Jo, det är så mysigt att ha denna gamla kokbok kvar.

Det märks att den är väl använd.

Men så lagade mamma all mat från grunden utan halvfabrikat,

och bakade allt bröd själv och syltade och saftade m.m.

tack för kommentarerna och stora kramar tillbaks

2009-11-15 @ 14:17:52
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Birgitta

Trevligt inslag!

Har också en gammal kokbok som jag brukar studera emellanåt.



Kramen

2009-11-15 @ 14:50:55
URL: http://torsdagsfoto.blogg.se/
Postat av: Tina

Så fint du har tapetserat ;) här på bloggen...riktigt najs

Ja jag älskar gammla kokböcker...brukar titta hos min mormor och min svärmor när jag är o hälsar på dem. För tog de tillvara på allt när de lagade maten och de var väl snudd om de fick kastas något överhuvudtaget...jag kommer ihåg hur noga min mormor var att man skrapade ur allt ur byttorna när man bakade eller lagade maten...då kom slickepotten fram =)

Ja tänk vad duktiga de var husmödrarna att både sköta hushållet o barnenn och lantbruk som oftast många hade.

Trevligt inlägg och hoppas du får en skön söndagkväll.

Kram

2009-11-15 @ 16:18:06
URL: http://tinaz.blogg.se/
Postat av: annette

Den kokboken skulle jag gärna vara ägare till, gamla kokböcker, så mkt historia i en kokbok tycker jag!



Kramar!



annetet

2009-11-15 @ 17:53:30
URL: http://anesas-bildblogg.blogspot.com/
Postat av: britten sa....

ja visst är det nåt speciellt med gamla böcker...tittade just i min svärmors dagbok...kram

2009-11-15 @ 19:52:15
URL: http://glitteroga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

*Svar:*

Jo, det är så mysigt att jag hittade denna gamla kokbok.

Ja Tina, förr man tog tillvara på allt när man lagade maten och det kastades ogärna någonting.

Och hur husmödrarna förr precis som min mamma skötte själv hushållet och barnen.

Pappa jobbade och det togs för givet att när han kom hem så skulle middagen vara klar,

och han behövde vila och även på helgerna.

Och då fick man inte störa pappa.

Medan mamma aldrig fick vara ledig och koppla av när hon behövde.

Det är en hel del saker man inser nu

och kommer att tänka på, som man inte gjorde när man var yngre.

Tack för alla kommentarer och ha en fortsatt fin kväll.

Kramar

2009-11-15 @ 21:40:58
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Bettan/Lövstugan

Men vad roligt att du kan läsa gamla recept om mat du minns. Den enda kokbok som fanns i mitt hem var 7 sorters kakor. Min mamma var suveränt duktig på att laga god mat, men tydligen utan kokbok. Kanske därför som jag inte är duktig på det utan kokbok... hihi



God Natt rara Inger och hoppas du kan sova skönt!

Natti kram Bettan

2009-11-15 @ 22:36:18
URL: http://bettan.lojdstrom.se
Postat av: Gunilla

Hej vännen!

Har för mig att du har berättat om den fina kokboken tidigare, eftersom jag då oxå hade denna kokbok: hemmets kokbok

Jag har ju oxå den efter min mamma och visst är det trevligt att titta i den ibland, håller jag med om.

Kram på dig

/Gunilla

2009-11-16 @ 00:09:12
URL: http://gunillaskatter.blogg.se/
Postat av: Inga M

Roligt att läsa om gammaldags mat. Visst var det så att all mat lagades från grunden. Jag känner igen det där med spenatsoppa med ägghalvor, det tycker jag är så gott men lagar aldrig själv numera. Och min mamma gjorde en chokladpudding med mannagryn som vi åt med gräddmjölk till. Brulépudding var det förstås också med kanderat socker till, en favorit. Och så var det en brödpudding med äppelmos i och äggstanning.



Vore egentligen roligt att testa de här gamla glömda maträtterna nu igen och se om de verkligen är så goda som man minns dem.

2009-11-16 @ 07:33:12
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Jo, det är så mysigt att ha denna kokbok kvar....

och den väcker också en hel del minnen.

Kul med de maträtter du Inga M berättar om, och som jag också känner igen.

Ja, det skulle vara roligt att testa dem nu och se om man även nu tycker de är goda.

Men brylé puddingen tycker jag nog om fortfarande.

Den gjorde mamma ofta till söndags middagen då det också vankades extra god mat.

Ha det så gott mina vänner och kramar

2009-11-17 @ 13:22:41
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Mickan

Men gud vad kul! Våran släkt har bestämt att ha en fest "Good old days '50s-70s" (fast jag är 80talist:) och vi håller just nu på att leta mat från 50,60 och 70 talet, då kanske man ska försöka få tag i den boken då! tror du den finns i ny upplaga?

2010-09-05 @ 19:22:51
URL: http://schnajjgol.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Svar:

Oj, så spännande med en sådan fest.

Vet tyvärr inte om denna bok finns i ny upplaga.

Men kanske på Google du kan hitta något

eller någon bokhandel / antikvariat som har kvar gamla böcker

Ha en fin fest

2010-09-05 @ 19:27:43
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: MissJitterbop

Hejsan! Vilken härlig blogg du har! Riktigt kul att läsa inläggen om 50 talet :)

2011-10-14 @ 21:48:20
URL: http://jitterbopbaby.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Visas ej för andra)

Din bloggs adress eller din hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0